Snežana Grba: Osnova dobre šminke je njega lica


Žena impresivne karijere, jedna od najpoznatijih make up artista kako na domaćoj tako i na regionalnoj sceni, sa samo nekoliko pokreta četkicom može da napravi magiju. Od novembra, Snežana će, svoje znaje i dugogodišnje iskustvo prenijeti i na nove polaznike njene škole šminkanja, čime mladim ljudima pruža priliku da uživaju u svijetu koji je ona već osvojila. 

Foto: Instagram

O njenoj karijeri, ali i nekim drugim temama razgovarala sam sa jednom od najpoznatijih šminkerki Snežanom Grbom. 

Snežana objašnjava da je šminkanje bilo njen poziv i da je to osjećala još od malih nogu. A kada nešto voliš još kao dijete, uspijeh ne može izostati.

"Veliku ljubav prema slikanju još od malih dana prenijela sam na ljubav prema dekorativnoj kozmetici" , započinje priču.

Foto: Instagram

Čak i kad sa najvećom radošću i uzbuđenjem nešto započinjete, taj početak će biti težak i donijeće mnoge izazeve.
"Početak kao i svaki bio je težak, jer za promovisanje nije postojala nijedna društvena mreža, a svjesni smo koliko je marketing bitam u bilo kom poslu. Estetika je moja velika ljubav i nekako je bilo očigledno da ću biti u toj oblasti." , kaže sagovornica.

Ona nam otrkiva šta je vodeći trend ove sezone a šta više nije aktuelno.
"Vodeći trend ove sezone je definitivno prirodna šminka, metalik sjenke i messy obrve. Dok, jako konturisanje lica, oštre tamne obrve (posebno na početku), prenaglašene oči, preguste trepavice i presuvi matt ruževi,  više nisu aktuelni. Ni "kilogrami" hajlajtera na jagodicama, kao i iznad usana 😂" , naglašava Grba.

Izvor: Instagram

Da je moć interneta veća nego što možemo da zamislimo i da je postao sastavni dio svih nas, svjedoči i Snežana koja nam otkriva na koji način prati trendove i koliko je bitno da šminkeri budu upućeni u makeup investiciju u svijetu. 
"Koliko god da su šminkeri upućeni u revoluciju makeup tendencija, koja se mora konstantno pratiti, ukoliko se sami ne potrude da svoj rad dovedu do savršenstva neće ništa postići. A to savršenstvo ogleda se u preciznosti, estetici, praksi i zadovoljnim klijentima.
S druge strane "moć" fotografisanja, photoshopa, filtera i sl. napravila je imaginarnu tj. lažnu prezentaciju mnogih šminkera. Pojedini više ulažu u aplikacije i programe za obradu fotografija, nego u sami rad." , govori ona.
 
Izvor: Instagram
 
Sve veću popularnost imaju beauty tutoriali koji čine da svako može da bude visažista i da šminkeri više nisu potrebni. 
"Upravo ti beauty tutoriali prave tu nerealnost. Uz dobru montažu i beauty kamere, light boxs i sl. dolazimo do zaključka da u roku od deset minuta možemo sebe transformisati, što je nelogično, i postati šminkeri preko noći. Pratim šminkere i naše ali i svjetske scene, koji imaju realan rad, šminku koja se "traži", normalno uređuju fotografije (ne mijenjaju boju očiju, kose, oblik nosa, vrata, čela 😅).
Naravno da poštujem i taj način prezentacije, ali to bih više opisala kao mix umjetnosti (kozmetologije, digitalnih alatki, filmske industrije, photoshopa i zabave)." priča nam Snežana.
Izvor: Facebook


  Temeljno i nježno čišćenje i hidrantna njega pomaže koži da ostane zdrava. Kvalitetni preparati za njegu kože, odabrani tako da odgovaraju vašem tipu i stanju kože mogu zaštititi kožu lica od štetnih spoljnih uticaja poput sunca, toplih ili hladnih klimatskih uslova i zagađenosti vazduha. Takođe mogu umiriti iritantnu kožu, vratit je u zdravo stanje i spriječiti razvoj kožnih oboljenja.
"Osnovna dobre šminke je njega lica, to je pravilo! Kod lijepo hidriranog lica, bez obzira na tip kože, i šminka je lijepa. Žene treba da investira u  njegu svoje kože... piling, maske, retinol,  hidratacija, masaža.. "
A ono što bi svaka žena trebala da ima u svojoj torbici sa šminkom , Snežana navodi "Must have za neku ženu bio bi prajmer koji odgovara njenom tipu kože, puder, maskara, olovka za obrve, bronzer i nešto po želji za usne, to može biti sjaj, ruž, olovka, labelo."
Izvor: Instagram


Mnogi šminkeri se iznerviraju kada je klijent nemiran prilikom šminkanja, jer tada ne mogu da ispune sve ono što su zamislili. 
"Ono što me može na neki način učiniti usporenijom u radu, jeste kada je klijent previše nemiran (kada ustaje, žvaće, priča na telefon, "vrcka".. Pristup je jako bitan i na kulturan način objasnim "situaciju" ,  za Umjetnost pisanja saopštava Grba. 
Poznate ličnosti su nekad zahtjevne, nekad se jednostavno prepuste rukama najboljih. 
"Sve moje saradnje sa poznatim ličnostima na moje veliko iznenađenje bila su moja najljepša i najlaganija iskustva." ponosno govori Snežana.

Milena Đukanović
Kana Tomašević

Trend šminkanja je danas čini se popularan više nego ikad, zbog čega se žene često odlučuju da pohađaju školu šminkanja, kako zbog vještina koje će savladati da istaknu svoju ljepotu do maksimuma, tako i radi profesionalnog bavljenja ovim poslom.

"Već nekoliko godina imam školu šminkanja. Veliku podršku imam od mnogih sponzora. Takođe sam officialni šminker u Crnoj Gori, svjetkog brenda INGLOT, što mi je velika čast.", navodi šminkerka i dodaje "Moja škola je poznata svuda u svijetu, potrebno je bilo puno rada i truda, a i dalje je. Ali kad volite to što radite onda nije teško. Lekcija da se savlada šminkanje ima jako puno, a jedna od njih je, kao i u svemu, posvećenost."
Polaznice škole šminkanja
Izvor: Instagram

Crveni ruž predstavlja klasiku koja vječno traje. Međutim, veliki broj žena se ustručava da nanese ovaj ruž, jer smatra da im ne stoji, da je napadan. Preporuke pri nanošenja crvenog karmina;
"Individualno je da li svima stoji crveni ruž. Jedna od osnovnih boja jeste crvena ali se uvijek može pronaći podton koji odgovara tonu kože ili boji očiju. To je stvar stila i ukusa osobe.Moje preporuke pri nanošenju ovog karmina su: piling usana, hidratacija, zaoštrenom olovkom odraditi ivice po bijeloj liniji (jer intezivnije boje vizuelno smanjuju usne), kombijacija kremastog, mat i satin ruža uz dodatak fiksatora za usne na četkicu i uz ivice tj, kontute setovati puderom u pragu ili kamenim tankim četkicama." , kazala je ona.
 





Iako je sve više šminkera koji rade i kao frizeri, Snežana u svojoj ponudi ipak ne nudi  takve usluge, iako se, kako kaže, razumije u kosu. 
"Planovi mi su mi u bliskoj budućnosti usko vezani za makeup, kao i distribuciju makeup proizvoda i svih alatki potrebnih za rad i prezentaciju."







Za rad je potrebno mnogo proizvoda, od prajmera, preko kontura, vještačkih trepavica do četkica za šminkanje,  pa je nemoguće izdvojiti jedan brend koji ima sve što je potrebno. 
"Ne mogu izdvojiti jedan brend, jer ne postoji jedan brend koji koji ima sve što mi je potrebno za rad. Na tržištu ima mogo dekorativne kozmetike samo je nama šminkerima dato da pronađemo najpraktičnije i najbolje. Još kada to bude dosta univerzalno, onda je pun pogodak." , iskreno je rekla Grba. 
 A na pitanje koje su to najčešće makeup greške i kako ih izbjeći, odgovara:
"Mnogo je grešaka koje se dese prilikom šminkanja, izdvojiću najčešće a to su svakako  loše zalijepljene trepavice, neizblendirana podloga, razmazana maskara...
Izbjeći ih možemo uz par koraka:
-Trepavice:  Lijepak aplicirati u jako tankom sloju i ne lijepiti na početak trepavica, već se primjeriti nekoliko milimetara i samim tim biće prijatnije. Po potrebi ih skratiti sa krajeva.
-Ukoliko je podloga flekava izgleda jako neuredno, a vi nemate dovoljno  četki i beauty blendera razmažite prstima.
Nikada ne kupujte za pet nijansi svjetliju ili tamniju podlogu. Nijansa ipo je dovoljna razlika. 
Ne zaboravite nanijeti na područje vilične kosti brade i vrata
-Višak maskare  skinuti sa četkice i direktno aplicirati u korijenu trepavica. Fiksirati taj pokret i blago povući po cijelim trepavicama. Više puta. 
Ukoliko su oči preosjetljive i suze koristite vodootpornu maskaru." zaključuje šminkerka.



Detaljne infomarije o prijavi i upisu u Snežaninu školu šminkanja možete dobiti ako okrenete broj telefona +38267610731, posjetite njen salon ili zvanični instagram profil . 






📝AMRABLE









1.  

Коментари