Ruke služe da miluju i grle, a ne da seju strepnju i strah!

 Trauma je stara koliko i ljudski rod. Od traume, pogotovo one koja je izazvana seksualnim zlostavljanjem, srećom, možemo da se oslobodimo. No, "slobodni smo ne samo kada pričamo o slobodi, nego kada je i praktikujemo." V, Fokner



ŠOKIRANA sam događajem u susjednoj zemlji.  Svaki put kada pročitam ili svjedočim nečemu ovakvom, zapitam se zasto sam uopšte šokirana. Nisu li ovakvi događaji, nažalost, naša svakodnevnica? I tada se krenem prisjećati "najobičnijih"mjesta, događaja i  tipova muškaraca.

Koliko puta smo ignorisale muškarce koji bi nas dirali po bokovima provlačeći se kroz masu u noćnom klubu? Takav čin smatramo satavnim djelom svakog noćnog izlaska i niko tome ne pridaje preveliku pažnju. Koliko puta smo tražile načine da kažemo da ne želimo ništa više od poljupca? Koliko puta smo se plašile reakcije? Koliko puta smo automatizovano počele zakopčavati jaknu šetajući gradom poslije 20 časova (čak i onda kada smo bile "pristojno" odjevene)...

Seksulano, psihičko i fizičko  nasilje ne smije biti tabu tema. Zašto se takve situacije zataškavaju?Ćutanjem gradimo barijeru između žrtve i ostatka društva.  Moramo da brzo i oštro osudimo svaku vrstu seksualnog nasilja jer to stvara nemir u nasilnicima, kao i znanje da njihovo ponašanje neće proći nazapaženo i nekažnjeno. Ono što mene užasava  dodatno jeste to kako pojedinci komentarišu vijest o svemu ovome ("Dok joj je bilo lijepo ćutla je." ; "Kako je silovao više puta?!", Zašto tek sad priča, hoće reklamu." ; "Sama je tražila." ; "Zašto nije ranije prijavia nasilje?" ). Ne mogu ni da zamislim psihičku torturu kroz koju su  prošle Milena ostale djevojke koje su doživjele isto što i ona. Takođe ne mogu da zamislim ni kako su se osjećale. ali jedno sigurno mogu, a to jee da budem njihova podrška. Upravo zbog raznoraznih imbecilnih pitanja mnoge djevojke ćute i drže sve u sebi. Ukoliko nemate i ne znate da pružite riječi utjehe bolje ćutite, ne stajte im na muku. 

Dok god ne shvatimo da su među silovateljima i napasnicima doktori, automehaničari, reditelji, advokati, profesori i ostali igledni i manje ugledni ljudi i da svako od njih zaslužuje kaznu, a žrtva zaslužuje podršku i povjerenje, ništa se, nažalost, neće promjeniti.



Naučite svoje dječake da poštuju djevojčice, da ih smatraju ravnopravnim, da ženska riječ vrijedi koliko i muška. Naučite ih da NE uvijek znači NE.

Naučite svoje djevojčice da vole jedna drugu, da ne vrijeđaju jedna drugu i prije svega da vole sebe.


📝AMRABLE

Коментари