𝐊𝐀𝐊𝐎 𝐒𝐔 𝐍𝐀𝐒𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐁𝐀𝐉𝐊𝐄 𝐈 𝐙𝐀Š𝐓𝐎 𝐃𝐉𝐄𝐂𝐀 𝐓𝐑𝐄𝐁𝐀 𝐃𝐀 𝐈𝐇 Č𝐈𝐓𝐀𝐉𝐔?

Riječ bajka nastala je od staroslovenskog glagola  bajati što znači čarati, vračati...

Izvor Instagram @Ajla1826

 

Gotovo da nema osobe koja nije odrasla uz bajke, koje su jedna od rijetkih stvari koje povezuju djecu svijeta kroz vrijeme. Kada uživate čitajući neku bajku koja vam je draga, možete li da zamislite da ju je izmislio neko još prije više hiljada godina? A bajke su većinom, osim onih Andersonovih i još ponekog pisca, tako davnašnje, da niko i ne zna kada su postale. 
Čuveni propovjedači obično su samo kazivali ono što su i sami čuli, pošto su priče postojale od pradavnih vremena i prenosile se usmeno, kao narodno predanje. Možda mnoge bajke čuvaju spomen na neke stvarne događaje, ali je danas to veoma teško utvrditi. Ljudi vole nepoznate i zagonetne stvari, te su  prilikom prenošenja priča s koljena na koljeno, stvarna zbivanja dobijala, u mašti pripovjedača, sasvim drugi vid i postojala skroz natprirodna.

Priča je postala bajka kad se u pričama stvarno podudaralo sa nestvarnim, a prirodno s natprirodnim te povezivala svojstva čudesnog kroz likove divova, čudovišta, vještica, vila, patuljaka, vilenjaka. Bajka nikad nije ograničila i određena mjestom i vremenom jer su mogli biti bilo gdje i bilo kad.

Izvor Instagram @Ajla1826

Iako će mnogi pomisliti da "priče za djecu" nemaju neku vrijednost osim što služe roditeljima da zabave i uspavaju svoje nasljednike, bajke djeci uče o životu i nezamjenjiv su alat za razvoj dječje psihe. U njima su zlo i nasilje postavljeni u zadovoljavajuću strukturu s preokretom i obaveznim srećnim krajem. Zlikovci omogućavaju djetetu da  ispolji agresiju, izrazi bijes ili mržnju, dok se u isto vrijme može poistovjetiti sa dobrim herojem ili heroinom. Heroj je na kraju uvijek nagrađen za svoju dobrotu, jer je glavna tema bajke borba između dobra i zla, a dobro uvijek pobjeđuje zlo! 

Izvor Instagram @Ajla1826

Tek početkom XIX vijeka bajke su počele da skupljaju razni sakupljači, da ih bilježe, sastavljaju u knjige i štampaju. Najpoznatija je zbirka bajki Brače Grim, među kojima su "Pepeljuga" , "Uspavana ljepotica" , "Princeza i žabac" , "Snežana i sedam patuljaka" i mnoge druge.

Vuk Karadžič je sakupljao naše narodne umotvorine, bajke i druge priče i štampao ih. Tako su i naše bajke, koje su se do tada prenosile usmeno, sačuvane za buduće generacije..


Snežana i sedam patuljaka

ZAŠTO DJECA TREBA DA PRAVE ČITAJU BAJKE?

  • ŽIVOTNE LEKCIJE - Mnoge moralne lekcije pravih bajki su različite od njihovih ekranizacija. Pouka Male sirene nije kako se udala za princa, već spoznaja da naša djela imaju posljedice.
  • NADA - Bajke bude nadu u iskupljenje, pobjedu dobra nad zlom, nadu da će neprijatelj biti poražen. Dječija svijest o stvarnim događajima sastoji se samo manjim djelom u iskustvu, a u velikoj mjeri od mašte i zato djeca vole srećne završetke i nadu bajki.
  • KRITIČKO RAZMIŠLJANJE - Bajke uče djecu da razmišljaju kritički, tako što se jasno prikazuju posljedice odluka i djela pojedinih likova. 
  • ZASTRAŠUJUĆE U SIGURNOM KONTEKSTU - Bajka pomaže djeci da se suoči sa zastrašujućim situacijama. Dijete se poistovjeti sa likom i suočava se sa situacijama kroz koje prolazi određeni lik. Bajka može da štetiti djetetu jedino ako ih roditelj plaši likovima i događajima iz priče. Pogrešno je razbijati iluziju o bajkama govoreći da je to sve izmišljeno. 
  • TEŠKE ISTINE - Mnoge bajke sadrže istine koje je teško prihvatiti. Bajka ponekad najbolje kaže ono što se djeci treba reći i pomaže nam da sa djecom razgovaramo o različitim stvarima, jer život ne čine samo srećni trenuci. 

Izvor Instagram @Ajla1826



📝AMRABLE 

Коментари

Постави коментар