KNJIGE PO PREPORUCI MLADIH LJUDI

  "Čovjek koji ne čita dobre knjige, nema nikakve prednosti u odnosu na onoga koji ih uopšte ne čita." - Mark Tven



Čitanje doprinosti pozitivnom uticaju na naše zdravlje. Istraživanje koje je sprovelo Rush University Medical Centre ukazuje na to da čitanje stimuliše aktivnost mozga i znatno usporava proces nastanka alchajmerove bolesti.
 Jesen je idealna prilika za opuštanje pod dekicom uz dobru knjigu i čaj. 
Ovo je spisak knjiga koje mladi preporučuju za čitanje tokom kišnih jesenjih dana. Izaberite neki od naslova, ili sve naslove, za sebe ili za poklon. 



"DAVNO NESTAO" - Dejvid Morel

Kao vikend roman, ali i zanimljivu knjigu za čitanje, kada čovjek ne zna kako da "ubije dosadu" , preporučio bih "Davno nestao" od Dejvida Morela. 
Morel je majstor neizvjesnosti, neočekivanih obrta i detalja koji se ispostavljaju kao bitni kroz kasniji tok radnje.
Morelov glavni junak nije samo u potrazi za kriminalcem koji mu je oteo ono što mu je najdragocjenije, već je takođe, u potrazi za istinom o prošlosti i istinom o samom sebi.
"Sve što Dejvid Moreli napiše, u sebi nosi kvalitet čitalac-na-licu-mjesta, tako da to, skupa sa njegovom sposobnošću da pokreće likove kroz scenu, čini da čitanje njegove knjige bude poput posjete privatnom snimanju." - Washington Post

Vedran Vujisić 




    "JUŽNO OD GRANICE, ZAPADNO OD SUNCA" - Haruki Maraakami

  Ukoliko ne znate šta da čitate ovo je pravi roman za jesenje dane. Pelijepa knjiga o ljubavnom paru koji se rastaje, ali momak u svakoj djevojci traži onu sa kojom više nije.
 Knjiga prevazilazi pojam diskriminacije na osnovu fizičkog izgleda, lica sa invaliditetom i osoba sa posebnim potrebama. 
Ovo je roman o onima koje volimo i onima uz koje ostajemo čak i kada to nisu isti ljudi. 
Par puta sam zaplakala čitajući ovu knjigu, ostala mi je urezana u sjećanje iako sam je čitala prije par godina.

Valentina Stankov



"ZATO ŠTO TE VOLIM" - Gijom Muso

Ova knjiga opisuje jednu ljubavnu priču, tužnu i misterioznu sudbinu porodice kojoj je nestala petogodišnja ćerka u tržnom centru u Los Anđelesu.
 Knjiga je jednostavna i pitka, drži pažnju i izaziva šok na kraju.
Ono što je meni bio najjači utisak, svakako je ljubav kao pokretač svega.  

Elhana Hamzić Kasmić




 "100 DANA SREĆE" - Fausto Brici 

Knjigu sam dobila na poklon, nisam ni slutila da je tako dobra i svima je toplo preporučujem. 
Glavni lik je italijan koji je otkrio da ima neizlečivu bolest i da mu je ostalo 100 dana života, i na njemu je kako će te dana da iskoristi, a on je izabrao da bude pozitivan i da svaki dan provede u sreći. 
Priča nema srećan kraj, mada to glavni lik saopštava na početku romana. Nema okolišanja, pretjerane patetike i nepotrebnih opisa već je sve precizno.
Knjiga ima važnu pouku, a to je da cijenite život i svaki trenutak, da je sve prolazno osim uspomena koje gradite i da uživate u svakom trenutku, kao i to da su sitnice dovoljne za sreću. 

Amina Bicić


" NAJNORMALNIJI ČOVJEK NA SVIJETU" - Ivan Tokin

Ovo je roman svih nas. Svi imamo faze usamljenosti, a ovo je roman koji govori o prevazilaženju usamljenosti i o čovjeku kojem se život ukazao tek onda kada je od njega odustao. 
Nakon čitanja romana sam dobio nevjerovatnu motivaciju da radim na sebi, živim slobodno i nasmijano.
Protagonista nas vodi kroz svoj život  iz dva ugla; momenta u kojem se nalazi i u kojem pokušava da na specifičan način riješi životni problem, a drugi je njegovo vraćanje u rano djetinjstvo i sjećanja na lijepe uspomene. U kontekstu ta dva ugla je zapravo ukazano na to da kada je čovjek bezbrižan, nije svjestan da su problemi ispred njega, a onda život iznenadi i ne budeš svjestan te ralnosti. 
Ovo je izuzetno emotivan i elegantan roman, uz koji će svi ljubitelji knjige uživati! 

Đorđe Đukić 

     

                                   "MUZEJ NEVINOSTI" - Orhan Pamuk

Ovaj roman spada među najljepše romane koje sam pročitala, a definitivno je najljepši roman o ljubavi, pritom ne mislim na samu ljubavnu priču već na način na koji je ispričana i sve što je pisac dotakao dočaravajući je. 
Roman nije samo o ljubavi, već i o jednom vremenu i jednom gradu, Pamukovom gradu, o kojem on priča s puno ljubavi i nostalgije.
Ljubavna priča poput Kemalove i Fusunine mogla je nastati samo u takvom mjestu gdje se dodiruju istok i zapad, u vremenu u kojem zapadnjačke vrijednosti sve snažnije prodiru u tradicionalno tursko društvo koje nastoji biti moderno, ali je tradicija još uvijek ukorjenjena i to društvo je prisiljeno na kompromise. 
Ono što mi se posebno dopada kod ovog romana jeste kako Pamuk postupa sa svojim junacima. Ne pokušava ih prikazati boljima nego što jesu, njihove loše strane su ocrtane kao i dobre, ne opravdava ih, ali ni ne osuđuje. Jednostavno pušta priču da teče. 
A nama postavlja jedno pitanje, šta je ljubav zapravo?

Rialda Markišić


          "SITNICE KOJE ŽIVOT ZNAČE" - Lorenco Marone

Ukoliko ste čitali "Čovjek po imenu Uve" , e pa, ovo  je italijanska verzija tog romana, da tako kažem. 
Jednostavna, pitka, nervakidašnja i zanimljiva knjiga.
Kada budete čitali kako govori da voli "...pse koji nakrive glavu dok ga slušaju, voli i svježe okrečene kuće. Volim kad me na noćnom ormariću čeka neka knjiga, volim marmeladu iz tegle i žutu svjetlost uličnih lampi... volim one kojima je čaša uvijek do pola puna. Volim sedu kosu i gvozdene vage kakve su nekad koristili piljari. Volim kad me kod kuće doleka miris ručka. Volim zvuk poljupca na koži. Volim one koji se ne plaše da prvi zavole..." natjeraće vas da napravite ili se ipak prisjetite onih sitnica koje volite i koje vam neizmjerno znače.

Ilma Karađuzović



"BOGAT OTAC, SIROMAŠNI OTAC" - Robert Klosaki

Po meni je ovo jedna od boljih knjiga koje sam pročitala. 
Smatram da je posebno važna za sve osobe koje žele da nauče da rukovode sa novcem, kako da zarade i da prepoznaju sebe. 
Takođe je značajna za osobe koje žele da vaspitavaju djecu na pravi način. 
Iako sam ekonomista po struci, mnogo značajnih ideja o novcu, finansijama i preduzetništvu sam tek otkrila čitajući ovu knjigu.
Ajla Jadadić



"MOĆ PODSVESTI" - Džozef Marfi 

Koračati kroz život a ne poznavati principe življenja koji su navedeni u ovoj knjizi je samo lutati bez cilja.
Iako je teško misliti  pozitivno u svakoj situaciji, smatram da se sve vježba i da su misli veoma bitne.
Ono što mi projektujemo u sebi se oslikava u stvarnosti.

Erman Jadadić 



 "OSTRVO PELIKANA" - Miodrag Majić 

"Zamislite mladića koji ne sliči bilo kom mladiću kojeg poznajete. Mladiću koji, za razliku od vaše dece, dece aših rođaka, prijatelja i poznanika, dece vaših komšija i kolega, nikada nije proslavio rođendan u igraonici, nikada nije pocepao šarenik papir odvidavajući poklon, nikada nije otišao na skijanje, nikada nije vidio more, nije poletio avionom,nije imao profesoricu engleskog, nije u prodavnici birao cipele, nikad na ulici nije od prolaznika pomažen po glavi...."
"Ostrvo pelikana" je priča o dvoje mladih Roma koji su se voleli. Ajša je za 40 dana punila 14, Gabrijel je imao 19.godina. Društvo je to osudilo, misleći da to rade na nedozovoljen način. Za društvo je Ajša bila dijete, a Gabrijel je bio pedofil. Za sudiju koji im je sudio- oni su se samo voljeli. Zato su mediji odlučili da presude i njima i sudiji...
Majić piše oštro i bez uvijanja. Kritikuje sve što ne valja i ističe prave vrijednosti.
Kada je izašla njegova prva knjiga "Deca zla" i kada sam je pročitala, bila sam u fazi u kojoj je svako od nas jednom bio, htjela sam da ubijedim sve oko sebe da je pročitaju. Sada, poslije ove knjige, opet sam u ovoj fazi. 😃
Morate dati šansu ovoj knjizi. Morate dati šansu Ajši. Ona je zaslužila da se njena priča čuje. 
Priča je inspirisana stvarnom odlukom sudije Majića. 

Anđela Marić





"HILJADU ČUDESNIH SUNACA" - Haled Hoseini

Roman se zasniva na istinitoj priči o ženama u Avganistanu, o njihovom veoma teškom životu. Govori o tome šta su sve prošle, kako su se borile sa patnjom koja ih je zadesila. 
Nemilosrdno vrijeme, nesvakidanja prijateljstva, neuništiva ljubav, sve ovo je dočarano ovim romanom. 
Roman koji vrijedi pročitati, veoma dirljiva priča o porodici i prijateljstvu , ovo priča nikog ne ostavlja ravnodušnim! 😄
"Ne mogu se izbrojati meseci što blistaju na krovovima, nit hiljadu čudesnih sunaca što se kriju iza njihovih zidina."

Dženana Kandić


 "GOSPOĐICA" - Ivo Andrić

Jedan od mojih omiljenih pisaca jeste Ivo Andrić. 
Njegovim djelima ću se uvijek rado vraćati, jer inspiriše i budi u meni različita osjećanja. Među njima je i roman "Gospođica". 
U ovom romanu opisan je život Rajke Radaković i njena ljubav prema novcu. Kao tinejdžerka Rajka ostaje bez oca koji joj je na samrti daje amanet da svoj život posveti štednji. Upravo taj momenat mijenja njen pogled na svijet i njenoj ličnosti daje novi oblik koji je prati cio život.
 Kroz njen lik pisac prikazuje karakter naroda kakav je nekad bio.  On je opisuje na sledeći način: "To je visoka, mršava stara djevojka u pedesetim godinama. Njeno lice je žuto, izbrazdano mnogim borama. Te bore su neobično duboke, a na čelu, pravo iznad nosa, one se ukrštavaju i ocrtavaju pravilan trogaonik koji spaja dve jake obrve. U dnu svake od tih bora leži, kao cn talog, tanka sjenka..."
"Jer, i najveće pustinje imaju svoje proljeće, pa ma kako kratko i neprimetno bilo."


Vladimir Fatić 



"NORVEŠKA ŠUMA" - Haruki Marakami

Ovaj roman japanskog pisca iz 1987 za glavnog lika uzima studenta Toru i njegov odnos sa djevojkama.
 Sam naziv knjige je naziv pjesme od Bitlsa, a ona se često kao takva provlači kroz priču romana.
 Toru upoznaje vrlo nestabilnu djevojku Naoko i s njom gradi komplikovan i neuravnotežen odnos. Njihov odnos se sada nazvao "toksičnim". 
Pravi primjer mnogih veza današnjice u kojima se mnogi mogu prepoznati. 
Ovo je roman koji bi svaka mlada persona trebalo pročitati upravo zbog teme i zbog načina pisanja samog romana koji osvaja i usisava do poslednje stranice. Na kraju, prateći putovanje Torua, vidimo koliko se razvio i promijenio i pratimo ga u njegovom životnom putu.
Svaka knjiga od Murakamija zaslužuje da se uvrsti u čitalački opis osobe koja je zanima za čarobni svijet pisane riječi.

Irena Vukčević



"KOVAČI LAŽNOG NOVCA" - Andre Žid

Kada je riječ o ovom romanu uvijek volim da se ubacim u razgovor ili debatu. 
Knjugi mi je preporučila profesorica na fakultetu koja predaje književnost na francuskom odsjeku. Kada mi je dala knjigu, njene jedine riječi su bile "Dobro je upamti!" i pročitala sam je u roku od 3 dana. 
Knjiga me toliko oduševila da sam je već dva puta pročitala i ne bih puno da otkrivam o njoj jer bi svako trebao na svoj način da je doživi bez ikakvog predznanja. 
Preplitanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti me malo podsjetilo na "Lelejsku goru" - Mihaila Lalića (koja mi je omiljena knjiga). 
Osim toga, protagonista predstavlja najbolju i najgoru stranu svoje ličnosti u takvom svijetlu da se čitaoc može saosjećati u potpunosti sa njim. 
Još jedna stvar koja me oduševila kod ovog romana jeste način pisanja, odnosno formulisanja rečenica, kompleksne ali opet ne tako teške za sahvatiti. 
Za sve one koji voli da čitaju knjige sa porukom, knjige koje sadrže u sebi dio istorije jedne nacije (u ovom slučaju francuzi), koji vole da uče iz knjiga, da možda pronađu i neki citat, a ima ih u ovom romanu baš dosta, preporučujem baš Kovače lažnog novca.

Elvedina Luković


"GORDOST I PREDRASUDA" - Džejn Ostin 

Gordost i predrasuda donosi priču o slobodnoumnoj djevojci Elizabet koja, kao i njene četiri sestre, mora da se uda za bogatog muža. Suočavajući se sa arogantnim, imućnim gospodinom Darsijem, Elizabet se upušta u pronicljiva razmišljanja o životu, porodici i tradiciji, u jednom od najljepših ljubavnih romana. U romanu se govori o jednom vremenu, jednom mjestu i ljudima. Govori o posljedicama suđenja knjige na osnovu korica, ali i tome kako ponos može da se obije o glavu.
Ljubavne ponude, pisma, odbijanje vjeridbni, vjenčanja, balovi, raskošni saloni devetnaestog vijeka vode nas u pomalo strano doba i atmosfereu.
Ovo djelo vas može naučiti vrijednim životnim lekcijama. Naučiće vas da nisu svi prvi utisci tačni i da svako zaslužuje drugu šansu. Takođe, naučiće da u ljubavi moramo ugasiti ponos, a da učinimo da predrasude nestanu. 
"Čovek može biti gord, a ne biti sujetan. Gordost se više odnosi na naše mišljenje o nama, sujeta na ono što bismo hteli da drugi misle o nama."

Amra Omeragić
Moja malenkost 😂





📝AMRABLE

Коментари